Zoogdierenwerkgroep Natuurpunt Mandelstreke

o   Michael Parmentier: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Regio Roeselare werkt samen met andere zoogdierwerkgroepen.

 

Doel van de werkgroep is determinitie en inventarisatie van zoogdieren en data uitwisselen met andere werkgroepen. Hoe gaat dit in zijn werk? Wel de natuur intrekken, ogen en oren open zetten en alle details noteren. Dit kan zeer divers zijn: geluid, visueel, uitwerpselen, prooiresten, pootafdrukken, tips van personen, braakballen van uilen enz. Vaak is dit onvoldoende en dan maken we gebruik van de techniek: batdetector en loggers voor vleermuizen, cameraval, muizenval, verrekijker, telescoop, nachtkijker of warmtecamera.

Er is natuurlijk ook goed nieuws: de Bever zit al aan de grens van onze provincie, het Wildzwijn kan je waarnemen in regio Brugge, de Das is gevonden langs de E17 en de Boommarter langs de E403, Eikelmuizen vind je in de regio Kortrijk … en de Noordzee biedt mogelijkheden om bv. Gewone zeehond en Grijze zeehond goed waar te nemen.

Als er al dieren gevangen worden voor determinatie is dit natuurlijk op een verantwoorde en wettelijke manier: de dieren blijven in leven en worden direct weer vrij gelaten op de vangplaats.

Hoe zit het nu in en rond Roeselare. Er is nog zeer veel inventarisatie te doen, maar we hebben wel volgende soorten kunnen waarnemen: Dwergvleermuis, Watervleermuis, Baardvleermuis, Rode eekhoorn, Vos, Ree, Egel, Steenmarter, Wezel, Bosmuis, Huisspitsmuis, Bruine rat … . Sommige soorten doen het goed met andere gaat het minder goed.

Wil je mee op stap of heb je een tip: stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voorkennis is niet nodig.

Meer info op http://www.zoogdierenwerkgroep.be

 

Voor wat inspiratie op te toen enkele fragmenten uit onze regio en ver daar buiten van zoogdieren.

Wilde Kat

Das (ander beeldmateriaal)

Steenmarter

Wilde bruine beer

Wilde bruine beer

Kat en marter

 

Gemeente Staden stapt mee in egelwegel-project (DK2022-2)

Operatie bunzing (DK2019-4)

Nacht van de duisternis (DWW2016-4)

Muizenissen en Uilenballen (DWW2013-3)

Grote carnivoren en herbivoren in Europa! (DWW2013-3)

Katten helpen muizen inventariseren (DWW2012-4)

Zoogdier gezien? (DWW2009-3)

Vleermuizen (DWW2007-2)

Wie is online

We hebben 58 gasten en geen leden online

Login