Amfibieënwerkgroep

o   Martine Lakiere: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Wat kan u doen als u een dood amfibie ontdekt

Preventie van de verspreiding van chytridiomycose bij de vuursalamander? Lees het hygiëneprotocol, maak kadaverfiche en kostenstaat dierenarts op.

 

Gezocht: Vrijwilligers voor de campagne Kijk Puit!

Als de winterkoude voorbij is, ontwaken de amfibieën weer uit hun winterslaap.  Dan gaan de kikkers, padden, salamanders op zoek naar een partner en een geschikte poel om zich voort te planten.

Op wegen die de trekroutes van de amfibieën dwarsen, sterven soms veel dieren.  Om de schade aan de populatie te beperken, organiseren vele vrijwilligers overzetacties.  Op verschillende oversteekplaatsen worden langs de wegbermen netten geplaatst die de amfibieën tegen houden. De dieren stranden in de emmers en worden ’s morgens en ‘s avonds door vrijwilligers overgezet naar de andere kant van de weg, waar ze hun zoektocht naar een geschikte poel veilig kunnen verder zetten.

De Roeselaarse amfibieënwerkgroep kent al veel vrijwilligers, maar we zijn nog steeds op zoek naar bijkomende vrijwilligers.  Deze kunnen helpen bij de overzetacties, die soms na een koude winter traag op gang komen en waarbij er over een lange periode controles nodig zijn. De ganse trek hangt immers heel sterk af van de weersomstandigheden.

Daarnaast zijn we op zoek naar vrijwilligers die meehelpen aan de poeleninventaris om te leren kennen welke soorten kikkers, padden, salamanders we nog in Roeselare vinden. Kortom, nieuwe vrijwilligers kunnen we steeds gebruiken!

Als je helpt aan de overzetacties, krijg je een fluohesje, een hoofdlampje, de nodige info hoe je best tewerk gaat, info over de soorten edm..  

Dus.. heb je zin om deel uit te maken van de amfibieënwerkgroep, ben je begaan met het lot van onze amfibieën, heb je eens een uurtje tijd, geef dan een seintje via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 051 26 97 88.

Als je locaties kent in uw buurt waar er tijdens het trekseizoen veel activiteit is van amfibieën en je merkt dat er veel padden of salamanders doodgereden worden, als je bekommert bent over de natuur in uw buurt, mag je dit ook steeds doorgeven aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

We kijken dan of er een mogelijkheid is om op die locatie ook netten te plaatsen.

Alvast hartelijk dank!

 

Historiek via artikels uit ons afdelingsblad:

Bruine kikkers in de knel (DK2023-3)

Gewriemel in de emmers na paddentsunami (DK2018-2)

Een pad in de korf? (DWW2016-2)

Padden op gang trekken... op 13/01/15 (DWW2014-4)

Amfibieënnieuws (DWW2014-2)

Reppen voor paddentrek (DWW2014-1)

Gezocht: vroege padden na hun winterdip (DWW2013-4)

Zin om mee met amfibieën het sop in te gaan? (DWW2012-2)

Raak mee in betovering van padden op de versiertoer (DWW2012-1)

Kijk puit! Help de weg mee vrijmaken voor padden (DWW2011-4)

In het spoor van paddenpaden... op 15 maart kan je ze op de voet volgen! (DWW2011-1)

Paddentrek trekt lente op gang (DWW2010-2)

Padden in 2009: veel pech op de weg (DWW2009-2)

Amfibieën: na onderkoeld onderduiken traag op gang. Zin in een afspraakje? (DWW2009-1)

Het pad effenen voor amfibieën (DWW2008-4)

Ook weer emmers vol in 2008 (DWW2008-2)

Amfibieënactie voorjaar 2007 (DWW2007-2)

Paddenactie volop op dreef (DWW2007-1)

Help je mee amfibieën een zetje te geven? (DWW2006-4)

We willen de padden een stap voor zijn (DWW2006-2)

Paddenoverzetacties in Roeselare en Staden (DWW2006-1)

AWG: resultaten voorjaar 2005 (DWW2005-2)

Wie is online

We hebben 80 gasten en geen leden online

Login