Winterse biodiversiteit in Oost-Vlaamse stadsnatuur

Categorie
Agenda Afdeling Mandelstreke
Datum
2020-01-19 08:30 - 17:30
Locatie
kruispunt Lindenstraat-Meiboomlaan, Roeselare
Telefoon
0499722224
Email
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Verantwoordelijke
Philippe Deprez

 

Met dank aan natuurbeschermers van het eerste uur, zijn er dichtbij de centrumsteden Lokeren en Gent grote stukken natte natuur bewaard gebleven, respectievelijk langs de Durme en de Leie.

Het reservaat Groot Molsbroek bevat de deelgebieden Molsbroek (75,6 ha), Hagemeersen (8,3 ha), Molsbergen (8,9 ha) en Hamputten (27,2 ha). Rond een rivierduin (waar vind je dat nog?) kromt zich een uitgestrekte moerasvlakte met vochtige graslanden, rietvelden en elzenbroeken. Van dit alles kan je optimaal genieten vanop de wandel- en fietsdijk. Sinds enkele jaren kun je er ook knaagsporen van de bever, het grootste knaagdier van Europa, ontdekken. Deze heeft zijn burcht gemaakt in de Hamputten, een voormalig zandwinningsgebied.

Bourgoyen-Ossemeersen, 230ha groot, is van internationaal belang als ‘wetland’ voor de overwintering van watervogels. Regelmatig verblijft hier namelijk 1% van de Noordwest-Europese populatie aan slobeenden. Centraal in het gebied ligt een zandig donk met daarop de historische hoeve Valkenhuis die nu als beheersboerderij fungeert. Een van de belangrijkste beheermaatregelen is de regeling van de waterhuishouding. Vanaf half oktober wordt het regenwater opgehouden, waardoor het gebied langdurig overstroomt. Op die manier worden de vroegere overstromingen van de Leie nagebootst. In dit bijna ontoegankelijke gebied komen dan grote concentraties watervogels voor. De Bourgoyen zijn een belangrijk overwinteringsgebied voor de smient, wintertaling, slobeend, pijlstaart, krakeend en kemphaan.

Afspraak om 08u30 op de parking bij het kruispunt Lindenstraat-Meiboomlaan in Roeselare voor carpooling (5c/km) of om 09u30 aan het bezoekerscentrum Molsbergenstraat 1 in Lokeren of om 14u aan het natuurcentrum Driepikkelstraat 32 in Mariakerke. Breng ook je lunchpakket mee indien je de hele dag wenst mee te maken. 

 

 
 

Alle datums

  • 2020-01-19 08:30 - 17:30

Powered by iCagenda